Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15 minut

Smażenie: 15 minut

1. Wlej olej na miskę (im większa, tym więcej potrzebujesz oleju, ale też szybciej usmażysz chruściki), postaw na wolnym ogniu.

2. Wymieszaj w miseczce żółtka, śmietanę, ocet i cukier puder.

3. Dodawaj mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta na makaron czy pierogi.

4. Dokładnie wyrób ciasto, żeby nie było grudek.

5. Rozwałkuj jak najbardziej. Potnij rozwłakowane ciasto na paski o szerokości ok. 2-3 cm (zależy od gusu).

6. Każdy pasek pokrój ukośnie na prostokąty (z jednego paska zrób 3-4 prostokąty). Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie.

7. Zawijaj chruściki przeciągajc jeden z końców przez powstałą po nacięciu dziurkę. (świetna zabawa - uwielbiałam to jak byłam dzieckiem:))

8. Podczas całej pracy sprawdzaj olej. Jeśli nie masz wprawy i idzie ci to dość wolno (normalne na początku) to wstaw olej jak już będziesz miał/-ła wszystko gotowe. Spalony olej psuje smak chruścików!

9. Wkładaj delikatnie chruściki na rozgrzany olej (nie może być zimny, bo chruściki będę twarde i tłuste). Smaż z obu stron na złoty kolor.

10. Wyjmuj na papier śniadaniowy (żeby odsączyć tłuszcz).

11. Posyp wszystkie cukrem pudrem. Smacznego! I miłej zabawy! :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mm rewelacyjne;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !