Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki maślane

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka 4 szklanki
cukier 50 g
mleko 1 szklanka
masło 150 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: bułki maślane

Drożdże ucieramy z łyżką cukru, łączymy z połową szklanki letniego mleka i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej nasze drożdże, ubite jajka, resztę mleka i cukru, stopione masło i szczyptę soli. Kolejno wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrastało. Gdy uroęnie, znowu krótko je wyrabiamy. Następnie z małych porcji ciasta formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 min.w temp.200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak