Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w kapuście włoskiej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 3 szt
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone 400 gr
jajko 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek szczypta
kapusta włoska 6 liści
Na sos:
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
woda 3/4 szkl
mąka 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 0,5 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w kapuście włoskiej

Liście kapusty obgotować we wrzątku i usunąć grube nerwy z każdego liścia.
Białka ubić na pianę dodać sól do smaku i pieprz oraz natkę pietruszki, wymieszać i usmażyć omlet. Wystudzić i pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, na koniec dodać pokrojone białka i wymieszać nadzienie. Nakładać w liście kapusty i zawijać . Ułożyć na dnie garnka drobne lub nie zużyte liście, podlać ok 3/4 szkl wody i łyżkę oleju. Ułożyć gołąbki (można je też przykryć listkiem) i dusić ok 40 min pod przykryciem.

przygotować sos;
Wymieszać z wodą wszystkie składniki i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. pogotować ok 5 min.

Gołąbki podawać z ziemniakami z wody, polewać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 10.03.2011 21:18
wyglądaja pysznie
Adamorek 20.02.2011 23:12
zawsze robię ze zwykłą kapustą ale zobacze
aguus 23.01.2011 09:15
uwielbiam gołąbki pod każdą postacią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak