Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak faszerowany

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 1 kg
cebula 2 szt
masło 3 łyżki
bułka czerstwa 1 szt
mleko do namoczenia
rodzynki 5 dkg
chrzan tarty 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
bulion warzywny w/g uznania
cytryna do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak faszerowany

Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć pod bieżącą wodą,osuszyć ,ostrożnie oddzielić mięso od ości i skóry,cebulę obrać,pokroić w kostkę ,zeszklić na oliwie,wymieszać z połową mięsa z ryb oraz namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułką.Następnie całośc przepuścić przez maszykę do mięsa ,dodać odzynki,chrzan i żółtka ,ponownie wymieszać ,przyprawić do smaku solą i pieprzem,na skórze ryby rozłożyc najpierw pozostałe mięso szczupaka,a następnie przygotowany farsz,uformować rulon,dodatkowo zawinąć w natłuszczoną lnianą ściereczkęoba końce zawiąać nitką, włożyć do garnka z wrzącym bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziele angielskie,gotować około 50 min,roladę wyjąc z bulionu,pozostawić do wystudzenia ,rozwinąć ze ściereczki ,pokroić na porcje,przełożyć do półmiska i udekorować plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak