Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt czekoladowy z powidłami i marcepanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2,5 łyżki
sól szczypta
powidła śliwkowe 1 słoik
czekolada 4 kostki
marcepan 1 opakowanie
Polewa: 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowy z powidłami i marcepanem

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. DO piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru, cały czas miksując. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz kakao mieszamy razem. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotowe wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temp. 180\'C. Gotowy biszkopt kroimy wzdłuż. Powidła podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gotowym smarujemy obie połówki biszkopta. Marcepan rozwałkowujemy i nakładamy na powidła. Przykrywamy drugą częścią biszkopta. Polewamy polewą czekoladową deserową ( biało - brązową ). Gotowe odkładamy w chłodne miejsce na ok 30 min. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.10.2013 10:44
proste i smaczne ciasto
czekoladka_m 29.07.2013 09:57
Wygląda niezwykle:)I pewnie tak tez smakuje
RenataZ-et 01.04.2013 13:31
jak czytam składniki to już wiem, że będzie przepyszny :)
Zoso 17.04.2012 21:48
bosko wygląda
Wacław 07.08.2011 18:13
piękny i na pewno pyszny !
MAR3STA 29.01.2011 18:09
bardzo apetyczny!
IlonaAlbertos 26.01.2011 21:52
Wygląda apetycznie :)
Gosia40 22.01.2011 17:03
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak