Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki z jabłkiem i porto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 2 szt.
koper świeży 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
porto 100 ml
sos sojowy 50 ml.
cukier 1 łyżeczka
fasolka szaragowa 20 dkg.
masło 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól
oliwa 50 ml.
warzywa 30 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
jabłka 3 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki z jabłkiem i porto

polędwiczki opłukać,oczyścić z błon rozkroić wzdłuż ale nie do końca,mięso rozłożyć na desce i rozbić tłuczkiem,jabłka obrać pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,2 jabłka pokroić w cienkie plastry a trzecie zostawić do sosu,mięso oprószyć solą,pieprzem,majerankiem i tymiankiem,położyć plastry jabłek i posmarować ja musztardą,oprószyć bułką tartą i posypać posiekaną zieleniną,mięso zawinąć w rulon i związać nicią,następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor,po usmażeniu wstawić do piekarnika i piec ok.30min.w temp.180st.w rondelku podgrzać porto z sosem sojowym,cukrem i pozostałym jabłkiem całość powoli gotować mieszając aż powstanie gęsty sos,na patelni rozgrzać masło i podsmażyć umyte i pokrojone warzywa,cukinię,pieczarki,marchew,kalafior i fasolkę wymieszać i smażyć ok.10min.doprawić do smaku solą i pieprzem,mięso pokroić w cienkie plastry,podane na warzywach,udekorowane jabłkiem i polane sosem porto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.05.2011 14:42
wykwintne to danie
IKrakowianka 16.03.2011 20:24
Znakomite danie
Wojtek8 23.01.2011 12:58
smaczne
MAR3STA 23.01.2011 09:44
wyborne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak