Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

waniliowy krem brulee

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 30% 1 kubek
mleko 1/2 szkl.
cukier brązowy 3 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt.
laska wanilii
truskawki świeże 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: waniliowy krem brulee

laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać rdzeń,śmietanę wymieszać z mlekiem,laską i rdzeniem wanilii oraz białym cukrem,mocno podgrzać,nie dopuścić do wrzenia,zdjąć z ognia mieszając przestudzić,wyjąć laskę wanilii,truskawki oczyścić umyć i pokroić na dość duże kawałki,żółtka ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę,dolewać po łyżce śmietany mieszając tak aby nie było powietrza krem ma mieć gładką konsystencjękawałki truskawek ułożyć w żaroodpornych foremkach zalać 3/4 foremki masą smietenową następnie ustawić w kąpieli wodnej i piec 35min.w temp.100st,następnie schłodzić ok.5 godz.posypać cukrem brązowym,skarmelizować tzn.cukier rozpuścić tak aby się lekko zrumienił i utworzyła się skorupka,do karmelizacji możemy użyć specjalnego palnika lub wstawić foremki pod mocno rozgrzany grill w piekarniku i krótko zapiec ok.10-15sekund

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.05.2013 16:28
oo uwielbiam ten deser :)
Wafelek2601 26.02.2013 00:26
Super
Grazyna0211 26.11.2012 15:59
smaczny deser
jeta72 05.08.2011 14:29
pyszny
MAR3STA 23.01.2011 09:42
fajny krem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak