Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo-czekoladowy z chałwą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
jajko
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo-czekoladowy z chałwą

Biszkopt: wg ina12
6 jajek
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
2 opakowania „Śmietan-fix”
aromat cytrynowy
Masa czekoladowa:
½ litra śmietany 30%
1 gorzka czekolada (10 dag)
1 mleczna czekolada (10 dag)
Dodatkowo:
rum do nasączenia biszkoptu
10 dag chałwy mlecznej
Do dekoracji:
1 mleczna czekolada (10 dag)
płatki migdałów
kwiatki z opłatka

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać „Śmietan-fix”, kilka kropel aromatu cytrynowego i zmiksować. Masę śmietankową podzielić na dwie części.

Jedną część biszkoptu nasączyć rumem, wyłożyć połowę masy śmietankowej, drugą część biszkoptu, nasączyć go rumem i pozostałą część masy śmietankowej. Na masie rozłożyć pokruszoną chałwę mleczną. Tort włożyć na około 20 minut do lodówki.

Gorzką i mleczną czekoladę połamać. Śmietanę przelać do małego garnka, przełożyć czekoladę, podgrzać na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i masa razem połączy. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na 24 godziny, czyli podgrzać masę dzień wcześniej, wtedy masa jest dobrze schłodzona). Schłodzoną masę ubić i podzielić na połowę. Jedną część masy czekoladowej rozsmarować ma pokruszonej chałwie, a pozostałą masą czekoladową posmarować boki tortu i udekorować tort. Boki tortu posypać płatkami migdałów. A wierzch tortu udekorować kostkami czekolady, startą czekoladą i kwiatkami z opłatka. Gotowy tort włożyć do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak