Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane w cebuli

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2
jaja 2
pasta pomidorowa
seler starty
oliwa łyżka
czosnek ząbek
bulion 1 kostka
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w cebuli

Cebule obrać, opłukać i wydrążyć, zostawiając tylko części zewnętrzne. To co wydrążone posiekać i udusić w oliwie. Dodać, mieszając, pastę pomidorową, utarty seler, ząbek czosnku roztarty z solą, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup. Przyprawić ten sos solą, cukrem i pieprzem do smaku. Do wydrążonych cebul wbić po jajku, włożyć je do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy jaja się zetną a cebula zmięknie - wyjąć, zalać przygotowanym sosem, posypać serem i jeszcze raz na chwilę wstawić do piekarnika. Kiedy ser lekko się stopi - wyjąć i podawać z ryżem na sypko

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 13.05.2011 09:18
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak