Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ze spodem migdałowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 90 g
migdały 30 g
jajko 1 sztuka
mąka 250 g
jabłka 5-6 sztuk
białko 3 sztuki
migdały płatki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ze spodem migdałowym

Miękkie masło połączyć z cukrem, cukrem pudrem, mielonymi migdałami (choć można także drobno je posiekać wówczas w cieście będzie je czuć) i jajkiem. następnie dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto które schładzać w zamrażalniku 20 minut. ciasto rozwałkować i wylepić nim najlepiej tartę piec ok 25 minut w temp. 150 stopni.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki rozgotować je z niewielką ilością wody dodać cukier waniliowy, cukier zwykły do smaku oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i zapiec ok. 15-20 minut. Następnie ubić na sztywno białka dodając do nich ok. 2 łyżek cukru pudru. Wyłożyć je na jabłka po upływie danego czasu i posypać płatkami migdałowymi. Piec do momentu zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 03.01.2012 17:53
Lubię takie ciacha.
rosik93 23.01.2011 17:36
pycha
Koper 22.01.2011 16:56
fajny pomysł
Nina7 22.01.2011 15:03
pychotka
Ania67 22.01.2011 09:06
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak