Sposób przygotowania

Z cytryny wyciśnij sok. Cykorię obierz z wierzchnich listków, umyj, dokładnie osusz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń głąby, uważając, aby połówki się nie rozpadły. Na patelni o grubym dnie roztop masło. Dodaj miód, wymieszaj. Wrzuć na patelnię połówki cykorii i obracaj je, żeby z każdej strony pokryły się miodową glazurą. Dodaj sok z cytryny, odrobinę pieprzu i soli. Duś pod przykryciem do czasu, aż cykoria zmięknie. Jeżeli będzie się przypalać, dolej odrobinkę wody. Na koniec sos na patelni powinien być jak gęsty syrop. Podawaj cykorię polaną tym syropem jako dodatek do innych dań.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !