Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuszki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
jajko 2 szt.
drożdże 2 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 1.5 szklanki
masło 1 łyżeczka
jabłko 4 zt.
cukier waniliowy
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: racuszki z jabłkami

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozczyn dodajemy do mąki, wyrabiamy razem z jajkami, stopionym masłem i szczypta soli na pulchne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłka i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiane placuszki. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak