Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w ziołach i duszona włoska kapusta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przyprawa gyros 1 łyżeczla
rozmaryn zczypta
majeranek 0,5 łyżeczki
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
kapusta włoska 300 gr
cebula 1 szt
kminek szczypta
jałowiec kilka ziaren
pomidory 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
wieprzowina 700 (łopatka albo szynka)
bulion 1 kostka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
kapusta duszona

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w ziołach i duszona włoska kapusta

Przyprawy wymieszać na talerzu opruszyć kosteczkę. Mięso przeciąć na 3 kawałki i panierować w przyprawach. Odłożyć na ok 2 godz. Tłuszcz rozgrzać położyć kawałki mięsa i przyrumienić ze wszystkich stron. W rondlu do duszenia podlać ok 3/4 szkl wody lub bulionu, włożyć mięso, posypać pokruszoną kosteczką. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec po wyjęciu mięsa sos zagęścić odrobiną mąki kukurydzianej

Kapustę pokroić w kostkę, sparzyć we wrzątku i odcedzić. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i przyrumienić, dodać kapustę przemieszać i dodać odrobinę wody na dno. Dodać przyprawy, sól, pieprz, jałowiec i kminek. poddusić ok 10 min. Dodać pokrojone pomidory, dusić jeszcze ok 10 min.

Kłaść porcje kapusty na tależ, na kapuście ułożyc kawałek mięsa i polać sosem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 09.03.2012 18:39
pewnie pyszna
pawel6 22.01.2011 14:53
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak