Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka ze śliwką i duszone ziemniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 700 gr
suszone śliwki 150 gr
rozmaryn szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
Czosnek suszony Prymat szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
ziemniaki duszone
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka
woda 0,5 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka ze śliwką i duszone ziemniaczki

rękaw do pieczenia mięsa

Przygotować podłużny kawałek łopatki, długim ostrym nożem wyciąć otwór przez całą długość i napchać do otworu suszonych śliwek. Wszystkie składniki przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć dokładnie mięso. Włożyć do rękawa, zawiązać i odłożyć na ok 2 godziny.. Piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok 220 st

Przygotować ziemniaczki.
Cebulę przyrumienić na oleju, w głębokiej patelni z pokrywką . Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, lekko przemieszać i posypać przyprawami, podlać wodą , przykryć dusić ok 40 min pod przykryciem od czasu do czasu przemieszać.

Przed podaniem mięso pokroić w grube plastry i podawać z gorącymi ziemniaczkami.. dodatkowo dowolna surówka lub sałatką ze słoika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 15.07.2013 10:33
wyglada pysznie
madi356 11.09.2011 19:32
pychota, aż ślinka cieknie :)
caroline1983 03.05.2011 18:08
Apetycznie wyglada
Gosia40 21.01.2011 17:58
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak