Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z derenia

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1 l
cukier 1 kg
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z derenia

Owoce czyscimy, pluczemy i wycieramy, nakłuwamy szpikulcem i wsypujemy do gąsiora. Zalewamy spirytusem, korkujemy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu, zlewamy spirytus do odrębnego gąsiora szczelnie korkujemy.
Z wody i cukru gotujemy syrop, a gdy ostygnie zalewamy nim owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie korkujemy, odstawiamy w cieple miejsce na miesiąc. Tak wyrobiony ulep łączymy z odstawionym spirytusem. Szczelnie korkujemy i wynosimy do chłodnej piwnicy. Po 6 miesiącach mamy gotową nalewkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wolochski 02.06.2011 21:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak