Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z indyka w sosie z pieczarek i brokułów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 1 kg
pieczarki 500 g
brokuł 700 g
cebula 2 sztuki
rosół z kostki 350 ml
śmietana 5 łyżek
masło 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżka
rozmaryn 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek wędzony 120 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka w sosie z pieczarek i brokułów

Umyta pierś nacieramy sola i pieprzem. Obkładamy boczkiem i obwiązujemy gruba nitką. Układamy w brytfance i polewamy niewielka iloscia rosołu. Na miesie ukladamy pokrojona w ósemki cebulke i wstawiamy do gorącego piekarnika na godzine. W trakcie pieczenia dolewamy rosół. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Pieczarki kroimy na połówki. Mięso po godzinie zawijamy w folie aluminiowa i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do sosu z pieczenia dodajemy zioła i śmietane, zageszczamy mąka ziemniaczana i doprawiamy sola i pieprzem. Na patelni podsmazamy pieczarki i brokuły, po czym dodajemy je do sosu. Dusimy przez jakies 2 minuty. Mięsko kroimy w plastry i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak