Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smalec do chleba

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeża słonina 500 g
łopatka 250 g
cebula 2
ząbek czosnku 4-5

Przepis i sposób przygotowania na: smalec do chleba

Słoninę pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka. Wlać szklankę wody. Podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste. Mięso opłukać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do roztopionego tłuszczu i smażyć ok. godzinki. Od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno posiekać dodać do mięsa i tłuszczu. Gdy cebula nabierze złotego koloru garnek zestawić z ognia. Dodać pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.10.2013 22:29
Jakoś za smalcem takim nie przepadam
gosia47-47 25.12.2010 09:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak