Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody z owocami bzu i jarzębiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czerwone 50 g
woda 1,5 szklanki
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 1\\2 łyżeczki
mleko 150 ml
jarzębina 50 g (owoce)
czarny bez 50 g jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Lody z owocami bzu i jarzębiny

Wszystkie owoce myjemy , i oddzielnie dusimy na małym ogniu , porzeczki i bez rozgnieść , a jarzębinę zostawiamy w całości, mąkę łączymy z małą ilośćią wody i cukru , zagęszczamy w tym jarzębinę , żółtka ucieramy z cukrem , dodać do nich gorące mleko. Naczynie z żółtkami musimy umieścić w gorącej wodzie i ubijamy na gęsta masę , i tą masę dzielimy na 3 części : z bzem , z porzeczkami i czystą . Zamrażamy przez 3 godziny za to po wyjęciu do tej czystej kulki dodać mus z jarzębiny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 28.09.2011 09:45
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak