Sposób przygotowania

1. Filet z wołowiny wyjmujemy z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Obsypujemy solą oraz pieprzem, wysmarowujemy olejem. Wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażymy filet przez 4 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażyć ponownie przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać średnio wysmażony stek (różowe mięso w środku). Aby mięso było dobrze wysmażone, steka należy smażyć je po 5-8 minut z każdej strony.
2. Filet zdejmujmey z patelni, układamy na talerzu i odczekujemy 2 - 3 minuty przed podaniem. Na 1 minutę przed podaniem, na steku wykładamy 1 łyżkę masła. Podajemy np. z puree ziemniaczanym i grillowaną kukurydzą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !