Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy po nelsońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 40 dag
tłuszcz
mąka 1 łyżka
pieprz
sól
śmietana 15 dag
cebula 3 sztuki
jaja 3 sztuki
pieczarki 30 dag
mąka 1 łyżka
sól
oliwa 1 łyżka
smalec 1 łyżeczka
ziemniaki 10 sztuk
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy po nelsońsku

Dokładnie oczyścić mięso z żyłek i pokroić w plastry. Każdy zbić dobrze, posypać solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Nastawić wodę w garnku, ziemniaki obrać, pokroić w cienki plastry, włożyć na posolony wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić na sicie. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry, włożyć na rozgrzany tłuszcz, posolić i gdy tylko zaczną puszczać sok, wybierać go łyżką do kubka. Do lekko zrumienionych pieczarek dodać cebulę pokrojoną w prążki i zeszklić ją. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w plasterki. W płaskim rondlu wysmarowanym tłuszczem układać warstwami: ziemniaki, cebulę z pieczarkami, jajka, mięso, jajka, cebulę z pieczarkami i ziemniaki, każdą warstwę posypując delikatnie przyprawami. Zalać śmietaną rozrobioną z mąką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiec przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 21.01.2011 21:11
Smaczny pomysł na mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak