Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać rozczyn drożdżowy z mlekiem, dodać trochę mąki z brzegów wgłębienia, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać tłuszcz, pozostałe mleko oraz cukier, sól i aromat. Wyrobić pulchne ciasto, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, układać na czystej ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski wrzucać do wrzącej wody, osolonej, gotować, wybierać łyżką cedzakową dokładnie osączając. Kluski polać tłuszczem, posypać pokruszonym serem twarogowym i cukrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !