Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski drożdzowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
mleko 250 g
cukier 40 g
drożdże 20 g
tłuszcz 20 g
jajko 2 sztuki
sól
aromat cytrynowy
cukier 40 g
tłuszcz 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: kluski drożdzowe

Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać rozczyn drożdżowy z mlekiem, dodać trochę mąki z brzegów wgłębienia, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać tłuszcz, pozostałe mleko oraz cukier, sól i aromat. Wyrobić pulchne ciasto, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, układać na czystej ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski wrzucać do wrzącej wody, osolonej, gotować, wybierać łyżką cedzakową dokładnie osączając. Kluski polać tłuszczem, posypać pokruszonym serem twarogowym i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak