Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chebek naan z czarnym sezamem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1,5 łyżeczki
mleko ciepłe 150 ml
oliwa
czarny sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Chebek naan z czarnym sezamem

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy. W mące zrobić dołek, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Włożyć do ciepłego, wyłączonego piekarnika lub w inne ciepłe miejsce, na 15 min do wyrośnięcia. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem, przydusić, ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni, włączyć też opcję broil - grzanie od góry. Chlebki piekłam na kamieniu. Piec ok. 2 minut, obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować lekko oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.04.2016 17:13
wyglądają apetycznie
Sarenka 12.08.2011 06:46
Lubie chlebek naan

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak