Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy. W mące zrobić dołek, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Włożyć do ciepłego, wyłączonego piekarnika lub w inne ciepłe miejsce, na 15 min do wyrośnięcia. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem, przydusić, ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni, włączyć też opcję broil - grzanie od góry. Chlebki piekłam na kamieniu. Piec ok. 2 minut, obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować lekko oliwą.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lubie chlebek naan
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    wyglądają apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !