Sposób przygotowania

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki.

W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przygotowuje krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodaje rozpuszczoną żelatynę(zimną!) i sok z cytryny. Wszsytko ze sobą mieszam. Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje kremem, a na środku układam pociętą w kosteczki galaretkę. Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem i zwijam roladę folią przezroczystą(aby krem nie wyciekł). Wkładam do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc).

Wierzch rolady można przyozdobić resztą ubitej śmietany i kosteczkami galaretki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !