Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik bez miodu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 40 dag
cukier puder 35 dag
cukier 2 łyżki
jajko 4 szt
śmietana 150 ml
masło 5 dag
skórka pomarańczowa kan 1 łyżka
rodzynki 1/2 szkl
tłuszcz do formy
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik bez miodu

Z dwóch łyżek cukru zrobić karmel. Masło roztopić. Do naczynia wsypać mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać śmietanę, karmel, cukier puder, przyprawy, masło, jajka i dokładnie wymieszać Pod koniec wsypać rodzynki, skórkę kandyzowaną i posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 31.10.2012 23:32
Niedługo Święta, trzeba będzie upiec.
gacopierz23 22.08.2012 19:47
tez taki lubię z bakaliami
Iwusia 22.02.2012 23:19
pycha :]
przejs 28.09.2011 13:54
a ja nie piekłam nigdy jeszcze piernika, bo niezbyt lubię, ale może mężowi upiekę :)
mirosława4 20.01.2011 21:33
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak