Przepis i sposób przygotowania na: Nalesniki ze szpinakiem.
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka wody
* 2 jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju+olej do smażenia
* 20 dag białego sera twarogowego
* 2 brykiety szpinaku mrożonego
* 5 dag masła prawdziwego
* 5 łyżek śmietany
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* 30 ml białego wina wytrawnego
* pieprz kolorowy do smaku
* sól
Zrobić ciasto na naleśniki:
Wodę,mleko,jajka i sól roztrzepać trzepaczką i wsypywać stopniowo mąkę.Wlać 2 łyżki oleju, wymieszać ciasto by było gładkie.Odstawić na 30 minut.
W tym czasie ser biały rozgnieść widelcem lub zmiksować,dodać śmietanę.Roztopić masło na patelni, wrzucić brykiety szpinaku i podgrzewać.Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.Dodać go do szpinaku,wsypać bazylię,posolić,wlać białe wino wytrawne , oprószyć pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i poddusić.Wymieszać z twarożkiem, ew.doprawić jeszcze do smaku.
Na patelni usmażyć naleśniki (średniej grubości), na każdym rozsmarować trochę więcej niż czubatą łyżkę serka i zwinąć w rulony.Można podawać od razu lub ostudzić i pokroić w skośne kawałki.
Lubią je nawet dzieci.