Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 60 dag
cukier 5 łyżek
rum 1 łyżka
Ciasto: 1 szt
mąka tortowa 30 dag
cukier 1 łyżka
masło 15 dag
żółtko jajek 1 szt
woda 2 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki
bita śmietana 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z malinami

1. Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto .Zawijamy w folie aluminiowa i chowamy na 2 godziny do lodówki.
2. Po tym czasie wylepiamy forem do tarty ciastem formując brzegi ,przykrywamy folia aluminiowa ,ana nią wsypujemy suchą fasole na dno aby podczas pieczenia ciasto zbyt nam nie urosło ,
3. to taki sposób mojej matuli.
4. Pieczemy ciasto w 200* C przez 12 minut .
5. Po zapieczeniu zsypujemy fasole i wstawiamy ponownie by nabrało złotego kolorku. Maliny wcześniej umyte i osuszone układamy na tarcie.
6. Cukier delikatnie moczymy w wodzie i podgrzewamy by się rozpuścił.
7. Wlewamy rum i ucieramy razem .Ciepłym sosem cukrowo - -rumowym polewamy maliny i zostawiamy do zastygnięcia.
8. Możemy ozdobić bitą śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 20.08.2013 19:55
Ciekawa wersja :)
kate.500 06.07.2013 21:55
boska tarta
calliope 19.03.2012 07:21
pychotka :)
Edyta38 02.07.2011 08:31
smaczna
barbara11561 15.06.2011 09:09
Jeszcze jak ktoś zrobi i poczęstuje??:)
ben-ka 21.01.2011 09:11
Pewnie smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak