Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DESER CZEKOLADOWY NA ZIMNO ;)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 200 g
masło 15 dag
syrop klonowy 1 łyżka
kandyzowane owoce
kakao
herbatniki czekoladowe 1 op
orzechy pistacjowe kilka garści niesolone

Przepis i sposób przygotowania na: DESER CZEKOLADOWY NA ZIMNO ;)

W małej szklanej lub metalowej misce, ustawionej na rondlu z gotującą się wodą, rozpuścić dwieście gramów dobrej deserowej czekolady i 150 gramów masła. Dodać łyżkę syropu klonowego. W drugiej misce pokruszyć 150 gramów herbatników ‘Digestive’. Dodać kilka garści grubo posiekanych orzeszków pistacjowych i orzechów pekan oraz kandyzowane wiśnie, suszone morele, żurawinę. Gdy czekolada się roztopi, zalać nią orzechy oraz suszone owoce i szybko wymieszać. Całość przełożyć do formy keksowej wyłożonej plastykową folią i dobrze ugnieść, żeby wypełniło całą foremkę. Przykryć masę folią i wstawić do lodówki na godzinę, żeby czekolada się zestaliła. Zdjąć folię, posypać blok sproszkowanym kakao. Podawać w plastrach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak