Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana w boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg.
dynia 60 dkg
masło 2 łyżki
przyprawa kucharek 1 łyżeczka
posiekane różne zioła 1 łyżka
sól
pieprz
jajko 6 szt.
śmietana 3/4 szkl.
boczek 10 plastry
parmezan 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana w boczku

ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie,dynię obrać usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną dynięmieszając smażyć ok.5min,zdjąć z ognia i posypać posiekanymi ziołami oprószyć solą i pieprzem,ziemniaki obrać z łupinek i pokroić w grube plasterki,jajka wbić do miseczki i rozkłucić,wymieszać ze śmietaną i startym serem parmezanem,przyprzawić kucharkiem,dno i boki naczynia żąroodpornego wyłożyć boczkiem,następnie układać na przemian plasterki ziemniaków i kawałeczki dyni,każdą warstwę polać sosem,wierzch zapiekanki przykryć odłożonymi plastrami boczku i zapiec ok.50min.w temp.180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 28.09.2013 21:57
muszę sam spróbować
Grazyna0211 30.04.2013 21:08
fajny pomysł
Iwona51
Iwona51 31.01.2012 10:06
extra
MAR3STA 21.01.2011 15:50
fajna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak