Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek czekoladowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka pszenna 200 g
mak 200 g
cukier 2/3 szk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cappucino czekoladowe 150 g
sok brzoskwiniowy 50 ml
margaryna 250 g
masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki
płatki owsiane 6 łyżek
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek czekoladowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno dodając cukier.
Nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak i wymieszać.
Zmniejszyć obroty w mikserze i dodawać po 1 łyżce mieszanki mąki z makiem.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Placek wystudzić i przekroić na dwie części.
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na krem, dodać cappuccino i dalej ucierać.
Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie ( dwie połówki zostawić do dekoracji ) i 50 ml soku z brzoskwiń i miksować jeszcze chwilę.
Pierwszy placek nasączyć lekko sokiem z brzoskwiń, wyłożyć masę, rozsmarować i przykryć drugim plackiem również nasączonym sokiem.
Na patelni roztopić masło, dodać płatki i cukier i smażyć około 3-4 minuty, schłodzić i potem rozkruszyć, gdyż mogą się skleić.
Ciasto polać polewą, udekorować brzoskwiniami i prażonymi płatkami owsianymi.
Wstawić ciasto do lodówki i schłodzić około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 29.04.2013 09:45
wspaniałe ciasto
czekoladka_m 22.08.2011 13:23
I na dodatek bardzo śliczne:)
eli_555 24.01.2011 22:50
pycha ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak