Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szklanki
kakao 1/4 szklanki
jajko 5
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 3 łyżeczki
margaryna kostka 1
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1/3 szklanki
kefir 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Do miski wrzucamy margarynę, cukier, sól, cukier waniliowy i ucieramy kulką, tak aby margaryna lekko wybiła. Kakao rozpuszczamy w gorącej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do margaryny na przemian dodajemy troszkę mąki troszkę kakao nieustanie mieszając, aby cała masa dobrze się wymieszała. Na koniec dodajemy kefir. Pieczemy w temperaturze 180°C po ok 30 minut. Tego przepisu używam do pieczenia 3 ciast, które następnie będą przekładane, także całość masy dzielę na 3 porcję i piekę 3 placki oddzielnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 22.02.2012 22:19
świetne ciasto, zjadłabym takie z bitą śmietaną :)
edyta44 16.02.2012 11:41
smaczne
BernadettaP 19.01.2012 10:07
Lubię czekoladowe ciacho :)
Sroczka 28.12.2011 14:52
bardzo lubię czekoladowe ciasta
ewaa 30.07.2011 22:53
ciekawy przepis:)
edyta44 12.03.2011 16:45
ciekawe
pacpaw 09.02.2011 10:05
nie mam pojęcia dlaczego do niektórych ciast dodaje się kefir lub maślankę :o)
Jolanta_P-S 07.02.2011 18:49
a czemu kefir? chodzi o kwaskawy smak, czy on ma inne zadanie?
Grażyna13 29.01.2011 12:30
Lubię takie ciasta !
pacpaw 22.01.2011 09:37
tutaj akurat dodawałem kefir ale można zamiennie go używać z maślanką.
ben-ka 22.01.2011 09:27
Hm...to już któryś z rzędu przepis z maślanką a ja jeszcze nie nauczyłam się robić takich ciast!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak