Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 kg
czosnek 3 ząbki
woda 3 l
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
chleb 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

Buraki umyć, obrać, pokroić w plasterki, włożyć do słoika. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Zalać buraki w słoiku, dodać czosnek i kawałek skórki z razowego chleba. Słoik przykryć gazą i pozostawić w temp pokojowej. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użytku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.03.2013 08:21
ja też robie podobnie
gacopierz23 16.08.2012 12:40
też taki lubię
Wafelek2601 06.05.2012 09:52
też robię!
Monika193
Monika193 04.12.2011 09:47
świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak