Sposób przygotowania

Drożdże należy połączyć z cukrem, całym jajkiem i łyżką cukru, następnie dodać niewielką ilość letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i masę z cukru i jajek. Następnie dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, spirytus i wyrobić ciasto. Do ciasta dodać rozpuszczone masło ponownie wyrabiając ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość odrywać od niego kawałki, formować placuszki, na środku których układać łyżeczkę różanej marmolady i zlepiać pączki. Pączki układać na drewnianej desce lub stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz w dość szerokim garnku. Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmować na bibułkę i osuszać. Przestudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    przepisik się przyda :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    przepisik się przyda :)
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    piękne pączuszki:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    o tak napewno przepis się przyda
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Czas karnawału.. więc można sobie pozwolić na tak pyszne pączki:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    palce lizać
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    super pączusie, pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Moje ulubione
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !