Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 30 dag
jajko 1 sztuka
sól 0,5 łyzeczki
wieprzowina 1 kg
cebula 2 sztuka
mąka 2 łyżka
sól 0,25 łyżeczki
zioła 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
bulion 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem mięsnym

Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy odrywać kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem. Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju. Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową. Całość pogotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 20.05.2013 19:57
mniam smaczne
malaczarna23 22.02.2013 10:05
uwielbiam
IKrakowianka 28.01.2013 22:50
bardzo lubię
pawelek180844 18.05.2012 15:29
wygląda smacznie
manaika 22.03.2011 22:52
uwielbiam
Ewa104 13.02.2011 22:06
Apetycznie wygląda!
Iwusia 22.01.2011 00:00
Pycha
Iwusia 22.01.2011 00:00
Pycha
Iwusia 21.01.2011 23:59
Pycha
Iwusia 21.01.2011 23:59
Pycha
Iwusia 21.01.2011 23:59
Pycha
Iwusia 21.01.2011 23:59
Pycha
Iwusia 21.01.2011 23:59
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak