Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyn z kaszy manny

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 750 ml
kasza manna 150 gram
masło 60 gram
jaja 4 sztuka
cukier 80 gram
rodzynki 50 gram
skórka z cytryny 1 sztuka
olejek waniliowy 6 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: budyn z kaszy manny

mleko gotujemy z masłem, dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Ściągamy z ognia i wkładamy do większego garnka z zimną wodą. Mieszać raz na jakiś zcas, żeby nie było kożucha, Żółtka ubijamy z cukrem, i skórką z cytryny i dodajemy kaszę i rodzynki. Białka ubić z solą na sztywno i dodać 2 łyżki cukru. Wymieszać to z masą delikatnie. i włożyc do posmarowanej masłem formy. Formę przykrywamy i wkładamy do naczynia z wodą. Wstawiamy to do piekarnika i pieczemy 45 minut w 190stopniach. Później studzić minimum 2 godziny w lodówce. Pycha z sosem owocowym lub kakaowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta0906 31.10.2010 17:11
smaczne
Kate131 11.06.2010 08:04
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak