Sposób przygotowania

Najpierw przyrządzamy biszkopt.Do wysokiego naczynia wbijamy 4 jajka i dodajemy 4 łyżki cukru.Ubijamy mikserem aż masa będzie sztywna(nie będzie spływac ze widełek).Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach do wymieszania się mąki i proszku z masą.Gotową masę wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem śniadaniowym blachę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*C.Gdy biszkopt będzie już ładnie zarumieniony na złoto to wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż ostygnie.Kiedy biszkopt jest już wystudzony to wyjmujemy go z blachy i powoli zdejmujemy papier śniadaniowy(powinien odejśc bez problemu).
Masa orzechowa.
Do garnka dodajemy masło, 2 szklanki orzechów zmielonych,10 łyżek cukru i 10 łyżek wody.Wszystko razem gotujemy ciągle mieszając by masa się nie przypaliła.Gdy masa klei się już do łyżki i odchodzi z boków garnka (przypomina karmel) to zdejmujemy ją z pieca i od razu wykładamy masę na przygotowany i ochłodzony biszkopt.
Gdy masa orzechowa wystygnie można zabrac się do pysznej uczty:)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jola1512

    faktycznie pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne, zrobię
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    pyszności!!!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !