Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe:)PYSZNOŚCI:)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 14 łyżek
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 kostka
woda 10 łyżek
orzechy mielone 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe:)PYSZNOŚCI:)

Najpierw przyrządzamy biszkopt.Do wysokiego naczynia wbijamy 4 jajka i dodajemy 4 łyżki cukru.Ubijamy mikserem aż masa będzie sztywna(nie będzie spływac ze widełek).Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach do wymieszania się mąki i proszku z masą.Gotową masę wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem śniadaniowym blachę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*C.Gdy biszkopt będzie już ładnie zarumieniony na złoto to wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż ostygnie.Kiedy biszkopt jest już wystudzony to wyjmujemy go z blachy i powoli zdejmujemy papier śniadaniowy(powinien odejśc bez problemu).
Masa orzechowa.
Do garnka dodajemy masło, 2 szklanki orzechów zmielonych,10 łyżek cukru i 10 łyżek wody.Wszystko razem gotujemy ciągle mieszając by masa się nie przypaliła.Gdy masa klei się już do łyżki i odchodzi z boków garnka (przypomina karmel) to zdejmujemy ją z pieca i od razu wykładamy masę na przygotowany i ochłodzony biszkopt.
Gdy masa orzechowa wystygnie można zabrac się do pysznej uczty:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 29.12.2012 11:58
pyszności!!!;)
Stenka 08.09.2012 08:03
smaczne, zrobię
jola1512 06.06.2011 11:32
faktycznie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak