Sposób przygotowania

1. Odciąć końce porów tak, aby została tylko biała cześć. Umyć dokładnie pod zimną wodą i przekroić na 2 części wzdłuż.
2. W dużym garnku rozpuścić masło. Gdy zacznie się pienić dodać posiekany czosnek i pory. Gotować 1-2 min aż pory zarumienią się, a masło dostanie się do ich wnetrza. Nastepnie odwrócić pory na 2 stronę, posypać solą i gotować ponownie przez 1-2 min.
3. Pory ułożyć przekrojem w dół. Pozypać cukrem, tymiankiem i solą. Następnie dodać białe wino z liściem laurowym i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 35-45 min na średnim ogniu.
4. Jeżeli pory są na tyle miękkie, ze ostrze noża przebija je łatwo, to należy zdjac pokrywkę z garnka i doprowadzić do wrzenia.
5. Gotowe pory przełożyć do naczynia i posypać pietruszką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !