Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiśniowy chłodnik luksusowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 litr
cukier 15 dag
mąka 1 łyżka
sól szczypta
cukier waniliowy
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: wiśniowy chłodnik luksusowy

Z zimnego mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować. Ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec ubijania po trochę cukru(połowę ). Na wrzące mleko kłaść łyżkę pianki, gotować po trzy minuty, po czym wyjmować na półmisek. Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka dodać rozmieszaną mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru, wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką, wymieszać, wlać do reszty mleka i mieszając utrzymywać chwilę na słabym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Zestawić z ognia –wystudzić. Owoce wypłukać i oczyścić, niewielką ilość pozostawić w całości, resztę przetrzeć przez rzadkie sito, dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy. Podając do każdej porcji włożyć po kilka owoców w całości oraz ugotowane pianki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak