Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Palce wiedźmy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkiego masła 225 g
cukier puder 3/4 szklanki
jaja 1
zapach waniliowy 1 łyżeczka
zapach migdałowy 1 łyżeczka
mąka 2 i 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
migdały do przybrania
dżem do przybrania

Przepis i sposób przygotowania na: Palce wiedźmy

Wszystkie składniki zmiksować i zagnieść ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu, formujemy palce - wałeczki (trochę cieńsze niż nasze osobiste, gdyż w piekarniku zwiększą objętość), robimy małe nacięcia w miejscu \"zmarszczek; na koniec wciskamy migdały, przecięte na pół, w miejscu paznokcia. Trzeba dobrze docisnąć gdyż wypadają po upieczeniu.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. TRZEBA PILNOWAĆ BO SZYBKO SIĘ PRZYPIEKAJĄ.

Aby wyglądały makabryczniej, można po upieczeniu, poprzyklejać migdały na dżem lub marmoladę np. z czarnych porzeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona22 19.09.2012 21:01
o rety naprawdę jak paluchy wiedzmy :)
ewelinapac 14.12.2011 20:24
świetne
iwona332 26.09.2011 00:04
super
Izabela/bella81 12.09.2011 09:28
rewelacyjne :)
ZEWA 11.05.2011 14:09
fajne
Aida 04.04.2011 11:57
zatem trzeba cieniej formować paluszki i w odstępach układać ;) na tegoroczny wieczór na pewno będą idealne ;)
kochanyptysiu 04.04.2011 09:41
robilam je na hallowen niestety wyrosly za duze i sie posklejaly,wizualnie nic ciekawego,nie to co u ciebie
Mati13 20.03.2011 14:14
ciekawe
teresa18 24.02.2011 18:26
bardzo ciekawy pomysł
mysza666 19.01.2011 17:24
Świetny pomysł!:)
aguus 19.01.2011 16:34
super pomysł!
Mysiunia 19.01.2011 15:44
fajne, ale można sie przestraszyc ich wyglądem:)
MAŁGORZATA108 19.01.2011 14:53
Fajne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak