Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z groszkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty
groszek konserwowy
masło
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
koperek świeży
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z groszkiem

1 szkl. ryżu długoziarnistego złotego wypłukałam bardzo dokładnie czyli aż woda była zupełnie przeźroczysta. Zalałam w garnku 1,5 szkl. zimnej wody. Dodałam 2 łyżki (czubate) masła, 2 łyżki soku z cytryny i 1 małą łyżeczkę morskiej soli. Gotowałam na malutkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonął cały płyn i był miękki. Groszek (puszka 400g) osączyłam i 3/4 dodałam do gorącego ryżu razem z 2 łyżkami posiekanego świeżego koperku. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie żeby nie rozgnieść ziarenek groszku. Porcjowałam nakładając ryż w środek obręczy metalowej, na wierzchu ozdabiając pozostałym groszkiem i listkami koperku. Podałam do mięsa.

Wielkość porcji zależy od średnicy obręczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

moni0212
moni0212 17.08.2012 16:26
fajne
moni0212
moni0212 17.08.2012 16:26
fajne
moni0212
moni0212 17.08.2012 16:25
fajne
Edyta31 19.09.2011 23:17
apetyczny
Misia90 16.09.2011 20:21
ekstra
Marysia 16.09.2011 20:08
super
Karolina69 16.09.2011 18:15
fajne
Ewa104 22.07.2011 14:31
Niby ryż, niby groszek-a wygląda jak tort.Proste nie musi znaczyć nudne.Przepis świetny i bynajmniej dla mnie w 100% zrozumiały i przejrzysty.
Agnik 06.04.2011 20:21
śliczne
Katarzyna/kate1980 24.01.2011 19:24
Super przepis
jolita 23.01.2011 16:58
fajny
SmacznaPyza 22.01.2011 17:40
pacpaw, nawet troszkę mnie zadziwiasz - tym swoim upartym kontynuowaniem bezsensownej dyskusji - ja skomentowałam Twój przepis a Ty teraz wdajesz się w jakieś wycieczki u mnie...oczywiście wolno Ci , tak jak wolno mieć każdemu swoje zdanie na temat przepisu - ja do Ciebie zajrzałam, poczytałam i ponieważ mi się nie podobało to więcej nie zaglądam a Ty krytykujesz mnie, ale kręcisz się tu co chwilę....dla mnie co najmniej dziwne....co chcesz udowodnić? i komu?
pacpaw 22.01.2011 15:08
i niech się Pani zastanowi ile w tym komentarzu (tym w stylu Pyzy) jest konstruktywnej krytyki a ile pieniactwa, złośliwości czy zwykłej chęci dopieczenia komuś. Dziękuję za uwagę :o) Pozdrawiam
pacpaw 22.01.2011 15:05
Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? :o) I teraz komentarz w stylu Pyzy: dla mnie to nie jest ryz z groszkiem,a raczej groszek z ryzem...
SmacznaPyza 22.01.2011 14:44
pacpaw, zwykle każdy powinien zaczynać od siebie - tak też i Tobie radzę - popracuj na swoimi przepisami i zdjęciami a może kiedyś kogoś zachwycą...Na razie to tylko trzepiesz pianę starając się coś udowodnić, tylko nie mam pojęcia co...
aginaa 22.01.2011 12:22
fajny przepis
pacpaw 22.01.2011 11:20
@Henryka zly dzien nie wytlumaczy tego chaosu na poczatku przepisu. Akurat jestem wzrokowcem i z racji ilosci przepisow na tym portalu staram sie najpierw przeczytac tytul przepisu, nastepnie skladniki, potem zdjecie i wtedy na szybko oceniam czy cos jest warte dalszego poswiecenia czasu,wczytania sie i ewentualnie wykonania. Wyobraźnia działa :). U Pyzy nazwy sa zachecajace (nawet ta :o), zdjecia niesamowite, ale jak musze przebrnac przez te opisy to pasuje. @Pyza po prostu staram się dopasować do poziomu jaki rozpoczął rozmówca :o) Ciekawe czyje komentarze można uznać za większą próbę dokuczenia... Z drugiej strony są i plusy: zobaczyłem kilka ciekawych zdjęć i dowiedziałem się paru informacji nt. grzybów :o)
SmacznaPyza 22.01.2011 10:28
Henia, to nie zły dzień - raczej chęć dokuczenia bo skomentowałam przepis kolegi :-)
amorzenek 22.01.2011 07:45
smaczne
ada12302 21.01.2011 21:25
fajne połączenie
ada12302 21.01.2011 21:25
fajne połączenie
Henryka2 21.01.2011 20:29
Pacpaw, ta uwaga o sobie i punktach akurat w stosunku do Pyzy jest chyba nie na miejscu.Jej przepisy są tak czytelnie napisane,że tylko zły dzień tłumaczy Twoje pretensje!
novita26 21.01.2011 08:03
super
pacpaw 20.01.2011 21:01
dla wzrokowców na pewno jest to jakieś utrudnieni ale z drugiej strony dla chcącego nic trudnego ;o)
SmacznaPyza 20.01.2011 20:54
może i tak, ale wszystko jest napisane i to jasno więc jeśli ktoś zechce skorzystać to na pewno dokładnie będzie wiedział co i jak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak