Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sałata lodowa 1/2 główki
granat 1 szt.
pierś z indyka 25 dag
oliwa
pieprz
sól
ziołowa mieszanka do mięs
vinegret
sos balsamiczny o smaku trufli

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym

Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć w przyprawie . Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby - dla pewności. Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, \"na zimno\". Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku białych trufli - jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego typu Chevrette :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 02.07.2011 11:01
Jak wykwintnie!
Sarenka 21.06.2011 09:17
Rzeczywiscie urzeka wygladem, nie watpie, ze smakiem rowniez
Gosia40 19.01.2011 16:42
pięknie wygląda
suzana 19.01.2011 11:35
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak