Sposób przygotowania

Porcję rosołową zalać wodą /ok. 2 l/,dodać grzybki, osolić. Gotować na wolnym ogniu.W tym czasie warzywa umyć,rozdrobnić /korzeniowe utrzeć na tarce lub pokroić w drobny makaronik/, por w talarki. Cebulę posiekać, przyrumienić lekko na maśle.Ziemniaki pokroić w kostkę lub słupki.
Do podgotowanej porcji rosołowej wsypać warzywa,pogotować ok. 10 minut, wtedy dorzucić ziemniaki i cebulę.
Mąkę przesiać, dodać jajko i nieco wody /ciepłej/, zagnieść bardzo twarde ciasto. Można \"poskubać \" je na tzw. zacierki lub rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić , formując nieduże kluski /kwadraciki/. Dodać do zupy pod koniec gotowania.Po ugotowaniu się klusek doprawić wg uznania /można też wzbogacić śmietaną/. Podawać od razu po ugotowaniu, posypując każdą porcję zupy natka i dokładając /jeśli ktoś lubi/ porcję osobno podgrzanej fasolki. Dodatek pieczywa pożądany.
UWAGA! Zacierki można kupić gotowe lub dodać inny makaron .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    mniam mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno świetnie smakuje
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno świetnie smakuje
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    z chęcią bym to wszamał
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    z chęcią bym to wszamał
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    TyTaN

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !