Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszelki z małżami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małże 1,5 kg
cebula 2 szt
masło 115 g
czosnek 6 ząbków
natka pietruszki 5 łyżek
śmietana kremówka 300 ml
makaron muszelki 400 g
oliwa 1 łyżka
sól
pieprz
grzanki
wino białe 225 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Muszelki z małżami

Małże umyć i wyrzucić te, które po lekkim uderzeniu są nadal otwarte. Wrzucić je do garnka z połówką cebulą i winem. Gotować pod przykryciem potrząsając od czasu do czasu garnkiem, aż wszystkie muszle się otworzą. Po ugotowaniu odcedzić małże, ale zostawić wywar, należy go jednak przecedzić. Na maśle smażymy z resztą cebuli dodajemy czosnek i smażyć minutę. Dolewać wywar, śmietanę i pietruszkę posiekaną. Doprawić i zostawić na małym ogniu. Ugotować makaron i odcedzić. małże obrać, dodać do sosu i krótko podgrzewać. Wymieszać sos z makaronem podawać z grzankami mogą być czosnkowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak