Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa ok 80 dag
tłuszcz do smażenia
masło
czosnek ząbki 5 szt
przyprawa gyros
Czosnek suszony Prymat
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica pieczona

Polędwicę ponacinac lekko nożem (aby przyprawy się lepiej wchłonęły). Posolić, posypać czosnkiem w proszku, następnie pieprzem. Wszystko wklepać. Następnie obficie posypać przyprawą GYROS i polać olejem . Wszystie przyprawy dobrze wmasować, zawinąć folią i odstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. Rozgrzać smalec na patelni, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron na największym ogniu, tak aby było naprawde dobrze przypieczone, Po obsmażeniu mięsko zdjąć z patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, a do patelni dolać niewiele przygotowanej wody zrobi się pieczeniowy sosik pięknego koloru powstały sosik dolać do mięska, ewentualnie dolać jeszcze wody lub wina. dodac pokruszoną kostkę pieczeniową (3/4 kostki), przykryć naczynie, włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200-220 stopni. Piec ok 45-50 minut. Po 45 minutach zrobić zasmażkę z masła oraz zgniecionego czosnku. Masełko rozgrzac na patelni, wrzucić czosnek, przysmażyć na lekko brązowawy kolor. Tak przygotowaną zasmażką/sosikiem polać mięso, przykryć piec 10 minut, następnie odkryć pokrywkę i podpiec jeszcze ok 5 minut. Po upieczeniu wyjąć mięso, sosik z mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną-wcześniej rozrobioną z wodą.. Mięso pokroić i plastry układać na talerzu, polać sosem. ( mięso podaję z pieczonym w foli ziemniakiem)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak