Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LASAGNE

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne opakowanie
mięso mielone wieprzowe 1 kg
cebula 2
marchewka 2
pomidory bez skórki 0,5 kg
oliwa do podsmażenia
masło 1/2 kostki
mąka 1/2 szklanki
mleko około 1/2 szklanki
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: LASAGNE

Makaron lasagne podgotować około 4 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek wyciśnięty z praski oraz drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i dodać na patelnię. Dodać mięso mielone. I całość zamieszać. Dusić na małym ogniu. Pomidory obieramy ze skórki oraz wyciągamy gniazda i ścieramy w blenderze. (Można użyć pomidorów w puszce bez skórki). Dusimy. Dodajemy przyprawy bazylie, oregano i rozmaryn, sól i pieprz.
Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Sos beszamelowy: masło rozpuścić i dodać mąkę. Mieszamy aż zrobi się zasmażka - dodajemy mleko delikatnie tak aby sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
Płat makaronu i następnie sos z mięsem, potem płat makaronu i sos beszamelowy i kolejno wszystkie warstwy.
Tak układamy aby na górze był sos beszamelowy.
Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. Lepiej nie nagrzewać wcześniej piekarnika. Po koniec zapiekania posypać żółtym startym serem górę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.10.2011 09:17
super
PaniMISIOWA 27.07.2011 09:15
uwielbiam lasagne :-) ale nie chce mi się nigdy robić...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak