Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane cytryny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 1 kg
sól \'4 lyzki
cukier 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane cytryny

Umyc cytryny ; Kazda naciac z gory na krzyz .Wlozyc do sloja z woda . Zmieniac wode przez cztery dni .Po czterech dniach wyplukac cytryny, ulozyc ciasno w sloju, zalac solanka (4 lyzki soli na litr wody ),dodac cukier, mozna dodac zabek czosnku , przykryc i odstawic na 12--15 dni,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.05.2013 10:30
Super, wykorzystam :)
Betka 14.07.2012 21:15
pycha;))
Betka 20.05.2012 19:15
pycha;)
elwal
elwal 23.01.2012 16:45
Ja także robię podobne cytrynki, może nieco inaczej... Ale są ciekawym dodatkiem smakowym do dań. Mnie zaraził ich smakiem i aromatem znajomy Algierczyk.
Barbara40 19.11.2011 20:15
Borgio, dopiero dzis zauwazylam Twoj wpis.Ciesze sie , ze cytrynki sie sprawdzily.Ja tez bardzo je lubie.A przepis jest prosty.Pozdrawiam rowniez serdecznie.
borgia 06.09.2011 12:10
Barbaro bardzo dziękuję za ten przepis. Wczoraj zrobiłam moje pierwsze w życiu tajine i musiałam zrobić te cytryny. Sprawdziły - znaczy się jedna - się genialnie. Zaskoczyła mnie delikatna kwaskowatość skórki, wyczuwalna w całym mocnym było nie było daniu. Coś niesamowitego. Przyjemność wielka po naszej stronie. Dzisiaj Młody wyraził swoje zdanie, że to mięso było... fantastyczne. Nie wie, że z cynamonem ;). Cytryny polecam gorąco wszystkim. Pozdrawiamy serdecznie.
borgia 28.07.2011 22:58
Basiu... jeszcze tylko 12 dni ;). Mam nadzieję, że wyjdą, bo strasznie ich potrzebuję na dziś. Przywiozłam sobie trochę książeczek. A wiesz... w okolicach nie było żadnej księgarni. Tylko w \"kiosku\", i w hotelowym sklepie udało mi się kupić kuchnię marokańską. W każdym razie - dobrze, że cytryny dostępne są cały rok.
Barbara40 27.04.2011 10:59
Marynowane cytryny mozna uzyc do salatek, zapiekanek, ryzu, w zasadzie wszedzie tam, gdzie daje sie tradycyjna cytryne.Ryba pieczona w piekarniku i oblozonaplasterkami marynowanej cytryny, daje wspanialy smak rybie i sosikowi.
Justyna70 04.04.2011 20:30
do czego można ich użyć? pytam bo nigdy wcześniej się z nimi nie spotkałam :)
Barbara40 17.03.2011 17:13
Cala przyjemnosc po mojej stronie.
borgia 24.01.2011 21:05
:) Bardzo się ciesze z tego przepisu i dziękuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak