Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek cebulowy z rozmarynem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 30 g
woda 1,5 szklanki
cebula 2 szt
rozmaryn 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek cebulowy z rozmarynem

Najpierw rozrobiłam drożdże- roztarłam je z łyżeczką cukru, dodałam ½ szklanki letniej wody, posypałam mąką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Cebulę pokrojoną w półplasterki usmażyłam na oleju, aż zmiękła i lekko przestudziłam. Do miski wsypałam mąkę i sól, dodałam wyrośnięte drożdże i resztę letniej wody, wymieszałam dokładnie , na koniec dałam cebulę z olejem i zioła. Wyrabiałam ciasto około 10 min, uderzając ukośnie drewnianą łyżką. Odstawiłam je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką. Po pół godzinie podwoiło objętość.
Włożyłam je do natłuszczonej keksówki i poczekałam ok. 10 min, żeby ciasto w formie \"ruszyło\". Wstawiłam do piekarnika na 200 C, po ok. 25 min dodałam jeszcze 20 C i po dziesięciu minutach był dobry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 14.07.2013 12:29
Od dawna przymierzam się do zrobienia takiego chlebka. Nigdy go nie próbowałam.
Tomek13 31.01.2013 22:40
dobre
Tomek13 31.01.2013 22:40
dobre
Tomek13 31.01.2013 22:40
dobre
Ada-Gaba 29.03.2012 11:16
dobry
bietka 28.03.2012 06:42
wygląda smakowicie
ben-ka 05.12.2011 14:42
pyszny chlebuś chętnie bym zjadła......
malaczarna23 13.06.2011 09:50
no uwielbiam chlebki cebulowe:)
matii6 10.04.2011 20:16
wyśmienity
Barbara40 26.02.2011 13:09
Dzis taki upieke, przy takiej pogodzie milo bedzie siedziec w domku , w ktorym bedzie unosil sie zapach pieczonego chlebka.
izapozdro 18.02.2011 20:16
pycha
MAR3STA 12.02.2011 20:16
to ja też zamawiam taki;)
Anita21 06.02.2011 11:06
mmm az zapachniało :)))
Ewa111 31.01.2011 12:54
bardzo smaczny musi być taki chlebek
misia53 28.01.2011 14:28
Uwielbiam swojske drożdzowe pieczywo....a ile wdomu zapachu....
m1monika 26.01.2011 23:11
wyobrażam sobie jak pięknie pachnie :)))
Grażyna13 20.01.2011 11:57
Nie wiem, nie znam się na maszynach do chleba...
pacpaw 19.01.2011 17:52
ten przepis można wykorzystać w maszynce do pieczenia chleba?
alaaa 19.01.2011 11:42
ładnie wygląda,na pewno z tymi przyprawami super smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak