Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik doskonały

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dkg
miód prawdziwy 35 dkg
cukier 20 dkg
jaja 6
margaryna 3/4
masło łyżka
rodzynki 5 dkg
orzechy 5 dkg
migdały 5 dkg
skórka z pomarańczy lub limonki łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik doskonały

Łyżeczkę cukru zarumienić na niezbyt ciemny karmel, rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać do karmelu miód, margarynę i przyprawę do piernika. Podgrzać lecz nie gotować. Przestudzoną masę wlać do mąki, dodać żółtka i wyrobić ciasto łyżką lub mikserem. Dodać sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, pianę z białek i oprószone mąką bakalie, wymieszać. Włożyć ciasto do jednej dużej lub dwóch wąskich blach wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec w mało nagrzanym piekarniku 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 10.11.2011 08:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak