Sposób przygotowania

Zagotować w rondlu wodę z cukrem i kakao.
Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Gotować na małym ogniu ok. 3 minut.
Odstawić,dodać kawę.
Wystudzić, wlać wiśniówkę,przelać do łaskiego, metalowego naczynia.
Wstawić do zamrażarki.
Rozkruszyć po godzinie widelcem
wierzchnią warstwę granity i wymieszać ją z niezamrożonym płynem.
Wstawić z powrotem do zamrażarki.
Powtarzać czynność \"przeczesywania\" granity widelcem aż do całkowitego zamrożenia i uzyskania kawowego śniegu.
Granita pozostawiona w zamrażarce twardnieje.
Przed podaniem należy ją jeszcze raz rozkruszyć i spulchnieć widelcem, po czym przełożyć do lodówki na pół godziny przed nałożeniem kawowego śniegu do pucharków.
JAK PODAWAĆ
W szklaneczkach lub pucharkach, udekorować bitą śmietaną.
Granita szybko się rozmraża, więc możemy podać do niej łyżeczkę i słomkę, przez którą będzie można pic zbierającą się na dnie szklanki zimną kawę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !