Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rafaello

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mleko skondensowane 1 puszka
bita śmietana 2 torebki
wiórki kokosowe 1 opakowanie
biała czekolada 3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rafaello

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno.
Do białek dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i miksować na wolnych obrotach.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę do masy.
Wymieszać wszystko, żeby nie było grudek.
Wylać ciasto na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę. Piec w temp. 180- 200 st. C przez około 30 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, obrócić go na drugą stronę i przeciąć w poprzek na pół.

Podgrzać niesłodzone mleko skondensowane, dodać czekoladę i czekać aż się rozpuści.
Po wystygnięciu dodać 2 bite śmietany w proszku i na wysokich obrotach miksować około 6 minut. Dodać połowę wiórków i wymieszać,
Na jeden biszkopt wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim i nałożyć resztę masy (można wysmarować boki ciasta). Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na około godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 05.04.2012 20:47
wspaniałe
smakowita 21.03.2012 19:04
smaczne ciasto
jolaxa 05.07.2011 12:22
pycha
Mariusz10 17.04.2011 23:46
znakomite ciasto, aż szkoda że nie ma zdjęcia
Wafelek2601 12.04.2011 09:00
smaczne
Iwona51
Iwona51 30.03.2011 08:04
pycha
iwona332 13.02.2011 14:48
super
MAR3STA 09.02.2011 18:27
uwielbiam takie ciacho;)
lemon tree 01.02.2011 19:23
moje ulubione ciasto :)
krzyniu1984 01.02.2011 19:02
bardzo fajne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak